Het dorp Luttelgeest

Luttelgeest is een van de elf groendorpen die de Gemeente Noordoostpolder telt. Het dorp ligt aan de noordoostkant, waar vroeger voor de drooglegging de Zuiderzeekust zich bevond, met de havenplaatsen Kuinre, Blankenham en Blokzijl. Het is van oorsprong een agrarisch gebied, nagenoeg alle takken van de landbouw zijn er te vinden: veeteelt, akkerbouw, bloemen- en groenteteelt, fruitteelt, en in het voorjaar sieren de bloeiende bollenvelden het geheel op. Het dorp telt een kleine 2.000 inwoners. Van de jongste uitbreiding van het dorp is geen kavel meer vrij, er is zelfs al vraag naar een plaats in de volgende nieuwbouwfase. Het dorp beschikt over 2 basisscholen (PC basisschool De Rank, en Samenwerkingsschool De Klipper), peuterspeelzaal, een SOW-kerk en een RK-kerk. Het verenigingsleven is er springlevend. Bij Sportclub Tonego draait het om voetbal, tennis, volleybal, gymnastiek. Ook op muzikaal gebied zet Luttelgeest de toon; het Zwartlappen koor, muziekvereniging Melodia en BV Toetie worden overal in het land uitgenodigd voor optredens. Ieder jaar verzorgt toneelvereniging Vondel een uitverkochte voorstelling.


En voor de liefhebbers van paard- en ponyrijden is er Rijvereniging De Dijkruiters. De Culturele Commissie zorgt ieder jaar voor een klinkend dorpsfeest met als hoogtepunt de caravancross.
Tenslotte zijn er nog de vrouwenverenigingen, jeugdclubs, soos, kaartclub, en voor de winterse dagen de IJsclub. In Dorpshuis De Bosfluiter kan men voor allerlei activiteiten terecht, dit wordt geheel door vrijwilligers gerund.De centrale ligging van het dorp is ideaal, via de nabijgelegen A6 zijn het noorden, midden of het westen snel te bereiken. Van files is in dit deel van het land geen sprake. Luttelgeest is een prettig dorp met een vriendelijk karakter, waar men nog geniet van rust en ruimte, met een goede arbeidsmoraal en sociale betrokkenheid. De prachtige website www.luttelgeest.com getuigt hiervan.

 

Het dorp Marknesse

Op 4 kilometer afstand van Luttelgeest ligt Marknesse, na Emmeloord het grootste dorp met ca. 4000 inwoners. De voorzieningen zijn in dit dorp behoorlijk compleet; goede uitgaansmogelijkheden, een grote supermarkt, warme bakker, aannemers, 2 huisartsen en een apotheek, kapsalons, restaurant en snackbar, een zeer uitgebreid bedrijventerrein van keukens tot scheepsbouw, het Nationaal Lucht-en Ruimtevaart Laboratorium en de Stichting Duits - Nederlandse Windtunnel, zijn slechts enkele van de bedrijven die in Marknesse gevestigd zijn.


Ook in dit dorp een rijk verenigingsleven, mooie sportaccommodaties met kinderdagverblijf, en dorpsfestiviteiten met braderieën. Gezellige oude stadjes als Blokzijl, Vollenhove en Giethoorn liggen op 10 minuten afstand.
Voor meer informatie zie www.markenesse.nu

 

Bevolkingsopbouw

Nadat de Noordoostpolder in cultuur was gebracht, werden uit alle provincies mensen geselecteerd voor een plaatsje in de nieuwe polder, die zo veel mogelijkheden voor de toekomst bracht.
Gevolg was dat de Limburgers, Zeeuwen en de Friezen er gebroederlijk naast elkaar kwamen wonen. Even was het lastig elkaar te verstaan, maar inmiddels spreekt iedereen dezelfde taal. In de Noordoostpolder wordt zelfs het zuiverst Nederlands gesproken. Uiteraard worden ook de dialecten in stand gehouden.

Door die smeltkroes van afkomst is de mentaliteit heel loyaal naar nieuwkomers, men is snel ingeburgerd en voelt zich er thuis. Menig tuinder was sceptisch na het eerste bezoek aan de polder, eenmaal gewend aan de ruimte en het leefklimaat wil men er niet meer weg.